En dag på gammel Estrup

mar 5, 2021 | Nyheder, Oplevelser

Besøg på Gammel Estrup Herregårdsmuseum

 

Jeg ved godt museumsbesøg ikke ofte står øverst på familiens ønskeseddel, når det drejer sig om ferieaktiviteter, alligevel tog jeg mine niecer på 7 og 10 år med på tur, og tilbragte en fantastisk dag i deres selskab.

Herregården som museet ligger i, er som skabt til at gå på opdagelse i. Allerede når man kommer gennem porten hvor billetsalget ligger, og ser den smukke hovedbygning foran sig, fornemmer man, at her er der mange gode historier gemt. Vi startede med at gå rundt på selve ”slottet”, og selv pigerne blev imponeret over hvor tykke nogle mure sådan et sted har. Vi gav os god tid, rørte ved rustninger, kiggede på billeder af børn i kjoler, og fnisede lidt, da det gik op for os, at det faktisk var en dreng, der var malet et portræt af. Til vores held kom en af museumsbetjentene forbi, og han gik med os gennem de næste lokaler og fortalte indlevende om familien der havde boet her, om datidens mode, og om den uendelige rigdom og magt familien havde haft engang. Da vi nåede den smukke riddersal, spurgte museumsbetjenten, om pigerne kunne tåle at høre om de spøgelser der jo også bor på slottet, selv den dag i dag. Og mens uhyggen bredte sig, og pigernes øjne blev større og større, hørte vi om en grevinde med blodige hænder, en usynlig hestevogn der om natten kører skramlende hen over brostens broen, en duel der den dag i dag har lavet et aftryk med blod der ikke kan vaskes af og mange andre. Det føltes som om vi ikke var de eneste der lyttede, og selvom jeg ikke kunne se andre i rummet, er jeg sikker på, jeg kunne mærke et køligt vindpust fra et åndedrag på min ene kind.

Efter at have nydt samtlige smukt istandsatte rum, (det er en historisk rejse man kommer på, fra første til sidste ejer i slægten, og det er tydeligt at se stilskift på rejsen gennem de smukke rum) kigget forbi kvinderne i systuen, prøvet flotte kjoler og besværet den stakkels museumsbetjent med to spørgelystne pigers 10.000 spørgsmål, endte vi i herregårdens køkken, hvor Jytte stod og bagte velduftende kager i det gamle brændekomfur. Vi kunne ikke modstå fristelsen, og endte med at købe både madamblå kaffe (til mig, pigerne har rigelig energi uden koffein), økologisk saft til pigerne, og 3 kæmpe store stykker kage. Så gik vi ud, og satte os ved en af havens mange bænke. Både pigerne og jeg var enige om, at det ikke er sidste gang vi har været på besøg på herregården. Især er det skønt at komme på et museum, hvor både museumsbetjent, sypiger og Jytte i køkkenet, har overskud og imødekommenhed nok til, at alle besøgende på slottet føler sig meget velkomne. Efter et velfortjent hvil i den smukke have, begav vi os over på Det Grønne Museum, men den historie får du en anden dag.

Jeg kan varmt anbefale dig, at tage børn eller børnebørn med på et besøg på herregården, både for at opleve historierne fra en magtfuld families storhedstid og konkurs, men også for at få en fantastisk kop kaffe, og en spøgelseshistorie med på vejen.

Fakta om Gammel Estrup museet:

Når du køber billet med adgang til Herregårds museet, har du samtidig også fuld adgang på Det Grønne museum.

Børn under 18 er gratis at tage med, så det er en ferieaktivitet der ikke fylder meget i budgettet.

Museet har forskellige aktiviteter for børn i sommerferien.

Mest populært er deres 1700-tals festival med boder og liv. Det foregår i en weekend i juni.

Når du bor på Grenaa Strand Camping har du kun 35 minutter i bil ud til museet.

 

 

Billederne stammer fra 1700-tals festivalen. Både ansatte og frivillige er denne dag klædt i datidens dragter alt efter hvilken rolle man har.